Ny nettleie i 2022 – SkandiaEnergi
 • Ny nettleie

  Ny nettleie i 2022

  Fra 1. januar 2022 får alle strømkunder i Norge ny nettleie. Vi forklarer deg hva som blir nytt, hva du må tenke på og hvordan du som forbruker kan tilpasse deg den nye nettleiemodellen. 

  Nasjonale myndigheter har bestemt at alle privat- og bedriftskunder med energiforbruk på under 100 000 kilowattimer (kWh) får ny nettleie fra og med 1. januar 2022. En av hovedårsakene til at det innføres ny nettleiemodell er fordi vi er nødt til å bruke strømnettet smartere enn det vi gjør i dag. Ifølge Energi Norge er den største utfordringen for elektrifisering av transport og etablering av nye industribedrifter i Norge, å skaffe tilgang på nok kapasitet i strømnettet. Ved å utnytte det eksisterende nettet bedre før det bygges nye kraftlinjer, kan vi holde kostnadene i nettet lavest mulig. I tillegg er vi nødt å kutte klimagassutslipp, samt ta i bruk den fornybare energien vi har. Vi ønsker jo å spare naturen for bygging av flere kabler og strømmaster enn hva som er nødvendig. 

  Formålet med endringene er at vi skal bruke strøm smartere, mer effektivt, samt spare penger og miljøet. I følge Energi Norge kan den nye nettleien gi deg større mulighet til å påvirke hva du betaler. For at du som forbruker skal spare mest mulig penger, vil det lønne seg å jevne ut forbruket gjennom dagen. Du bør for eksempel unngå å dusje, lage middag, vaske klær og lade elbilen samtidig. Elbil kan du med fordel lade om natten. 

  Hva betyr ny nettleie for deg

  Hva betyr ny nettleie for deg?

  Med den nye nettleiemodellen vil du betale mindre per kilowattime om natten og i helgene, enn på dagtid. Dersom du har et relativt lavt strømforbruk, vil du sannsynligvis ikke merke noe stor forskjell på regningen. Har du derimot et høyere strømforbruk og kanskje en elbil eller to, vil det være veldig smart å for eksempel flytte ladningen til natten. 

  Kort oppsummert vil de som klarer å fordele strømforbruket jevnt utover dagen sannsynligvis ikke bli så påvirket av ny nettleie. De som fortsetter som tidligere og ikke gjør noen tiltak vil nok oppleve en økning i nettleien. Det viktigste du som forbruker kan gjøre er å ikke bruke så mye strøm samtidig. Jevnt forbruk vil lønne seg, uansett om du har høyt eller lavt strømforbruk.

  Hva er nettleie

  Hva er nettleie? 

  For at du skal få strøm i boligen din, må strømmen transporteres til boligen. Dette skjer over strømnettet. Nettleien bestemmes av og betales videre til de som eier strømnettet der du bor, altså din netteier. Nettleien går blant annet til å dekke drift og vedlikehold av ledningsnettet i ditt område, samt offentlige avgifter. Hvor mye nettselskapet kan ta seg betalt i nettleie reguleres av Norges vassdrags- og energidirektorat.  

  Som strømleverandør har vi ikke mulighet til å gjøre noe med nettleien din, men vi kan sørge for at du har en god strømavtale.