Tolv enkle og effektive tips for å spare strøm i vinter – SkandiaEnergi
 • Tolv enkle og effektive tips for å spare strøm i vinter

  2021 har gitt oss langt høyere strømpriser enn fjoråret. Nå som vi går mot vinter og minusgrader, er det nok mange av oss som kjenner på at strømregningen gjerne skulle vært litt lavere. Her er tolv enkle og effektive tips for å spare strøm i vinter.

  1. Senk innetemperaturen 

  Den største andelen av strømforbruket ditt går til oppvarming. Ved å senke innetemperaturen med én grad kan du redusere strømforbruket med fem prosent. Generelt anbefales en innetemperatur på 18-21°C.

  2. Skru av elektriske apparater 

  Dersom du ikke bruker PC-en eller TV-en burde du skru de helt av, og ikke la dem stå i standby-modus. I løpet av ett år bruker elektriske apparater som står i standby-modus ganske mye strøm samlet sett. Gjør det derfor til en vane å skru de helt av når du ikke bruker dem.

  3. Monter tetningslister 

  Dersom du merker at det trekker fra dører og vinduer kan det være smart å få montert tetningslister. Disse kan redusere varmetapet betraktelig, er enkle å montere selv og koster ikke så mye.

  4. Luft kjapt og intensivt 

  Ved å lufte kjapt og intensivt unngår du å slippe ut for mye varme av boligen din, i tillegg til at du slipper unødvendig nedkjøling av tak, gulv og vegger.

  5. Kle på deg inne

  Nå som det blir kaldere ute, er det fristende å skru opp temperaturen inne. Istedenfor å sette opp temperaturen med 4-5 grader, anbefaler vi heller at du tar på deg en tjukk genser og noen gode ullsokker. Da tåler du litt lavere temperatur, samt er det bedre for lommeboka.

  6. Ta kortere dusjer

  Etter oppvarming bruker vi mest strøm til varmt vann. Omtrent 20 prosent av strømforbruket ditt går til oppvarming av vann. Når strømprisen er høy, kan det være lurt å ta kortere dusjer. Eventuelt kan du prøve å skru av vannet mens du vasker håret.

  En vanlig dusj bruker ca. 16-20 liter i minuttet. Nå som strømprisene er rekord høye kan en dusj på ti minutter fort koste deg 20 kroner. Halverer du tiden i dusjen, kan du spare ganske mange kroner i løpet av ett år.

  7. Fyll opp vaskemaskinen, tørketrommelen og oppvaskmaskinen før du setter dem på

  De fleste maskiner bruker like mye energi, enten de er fulle eller halvfulle. Hvis du klarer å vente med å sette på maskinene til de er fulle, vil du spare både tid, strøm og penger.

  8. Bytt til LED-pærer eller sparepærer 

  En vanlig lyspære omdanner omtrent 5 prosent av energien til synlig lys, resten blir til varme. I en LED eller sparepære blir ca. 80 prosent av energien til lys. I tillegg bruker LED-pærer eller sparepærer mye mindre watt enn gamle lyspærer, samt at de varer mye lenger.

  9. Skru av lys og varme i rom du ikke bruker 

  Dersom du redusere arealet du må varme opp bruker du mye mindre strøm. Vurder om hele boligen din må være like varm. De fleste av oss oppholder oss mest på stue og kjøkken. I tillegg til å redusere/slå av varmen, bør du gjøre det til en vane å skru av lys i rom du ikke befinner deg i. Selv om det å slukke lys ikke gjør store utslag på strømregningen, er det summen av flere små tiltak som kan utgjøre en stor forskjell.

  10. Reduser effekten av varmekabler/panelovner 

  Både varmekabler og panelovner bruker mye strøm og en liten reduksjon gir stor effekt. Test om du har det komfortabelt med litt mindre varme fra varmekabler og panelovner.

  11. Vurder om du kan bruke andre oppvarmingskilder enn strøm, for eksempel ved. 

  I så fall kan du skru ned temperaturen når du er på jobb eller skole, og fyre opp når du kommer hjem.

  12. Sørg for at du har en god strømavtale 

  Hos SkandiaEnergi får du kun spotprisavtaler – det er historisk sett den billigste avtaleformen og avtalen som anbefales av uavhengige forbrukerrådgivere. Du kan lese mer om vår mest populære avtale her. 

  Klarer du å gjennomføre noen av disse tiltakene vil du raskt oppleve at strømforbruket reduseres. På Min side kan du følge med på strømforbruket ditt, og sammenligne fra måned til måned om forbruket ditt går opp eller ned.


  Ønsker du billigere strøm? Se vår anbefalte avtale

  Kilder: 

  Huseierne
  Energi Norge